Goden en Godinnen

Goden en Godinnen

 - MythologieŰn in de Oudheid
U bent hier: Spiritualiteit >> Goden en Godinnen

Goden en Godinnen - Introductie
Goden en godinnen zijn door de hele geschiedenis heen aanbeden. De Westerse beschaving is het meest bekend met de goden en godinnen uit Egypte, Griekenland en Rome. We herinneren ons allemaal de verhalen uit onze jonge jaren over de godheden in de oudheid en hun mythologische relatie met menselijke wezens. In school leerden we over de geschiedenis van deze culturen in de oudheid en het belang dat zij stelden aan het vereren van diverse goden en godinnen. Hoe ontwikkelde de aanbidding van deze godheden zich in deze culturen in de oudheid?

Goden en Godinnen - De Pre-Dynastische Geschiedenis van Egypte
De goden en godinnen van Egypte representeren meer dan 50 afzonderlijke godheden, waarvan de meeste terugdateren tot pre-dynastische tijden. De stammen die in de oudheid in die regio leefden vereerden hun eigen afzonderlijke goden, die normaal gesproken belichaamd werden door dieren. Terwijl de Egyptische beschaving avanceerde, namen deze godheden hun menselijke eigenschappen aan. In veel gevallen werden de goden en de godinnen afgebeeld met menselijke lichamen, terwijl zij hun dierenhoofd behielden. Aan het begin van de Oude Koningsdynastie (3100 voor Christus), ontwikkelde zich een nationale religie uit de primitieve locale en stamgebonden religies. Maar continue veranderingen in politieke macht leidden tot een veranderende status van de Egyptische godheden. In het algemeen kan gezegd worden dat, wanneer verschillende steden of regio's politiek dominant werden, dat dan ook hun bepaalde goden en godinnen dominant werden.

Goden en Godinnen - De Egyptische scheppingsmythen
Veel van de goden en godinnen van Egypte vinden hun oorsprong in diverse van de Egyptische scheppingsmythen. Deze mythen probeerden om de plaats van de Egyptenaren in de kosmos uit te leggen, gebaseerd op de observatie van natuurlijke processen. Dit was vooral waar wat betreft de rivier de Nijl en de vloedpatronen hiervan. Het overlopen van de Nijl was kritiek voor de Egyptische beschaving. Als gevolg hiervan werden goden en godinnen, die met de natuur werden ge´dentificeerd, prevalent in de Egyptische scheppingsmythen. Enkele van de meest voorkomende scheppingsmythen refereren aan Nu of Nun, en beschrijven de wilde zee van chaos die bestond voordat de schepping plaatsvond. Uit deze chaos verrees de Egyptische zonnegod Ra. Ra creŰerde vervolgens godheden die zowel mannelijk als vrouwelijk waren. Op hun beurt gaven deze godheden geboorte aan nog meer godheden, en de nieuw geschapen godheden waren verantwoordelijk voor de schepping van de fysieke wereld. Ra was ook verantwoordelijk voor de schepping van de mensheid. EÚn scheppingsmythe verhaalt over de schepping van de mensheid uit de tranen van Ra.

Goden en Godinnen - De Geschiedenis van de Griekse Mythologie
Goden en godinnen zijn een integraal onderdeel van de Griekse mythologie. Onze formele kennis over de Griekse godheden in de oudheid kan worden teruggevoerd tot de werken van Homerus, de Ilias en de Odyssee (8e eeuw voor Christus). Daarnaast geloven vele geleerden dat de mythen zwaar werden be´nvloed door de Myceense cultuur die in Griekenland tussen 1700 en 1100 voor Christus bestond. Het is opmerkelijk dat er bewijs bestaat dat het begin van de Griekse mythologie teruggaat tot de Mesopotamische en Anatolische culturen in het Midden-Oosten. Er bestaan vele overeenkomsten tussen de mythologie van de oude culturen in het Midden-Oosten en de oude Grieken.

Goden en Godinnen - De Religieuze & Sociale Achtergrond van de Grieken
De goden en godinnen van het oude Griekenland werden door de mens geschapen om de wereld om hem heen te verklaren, om te dienen als een middel voor exploratie, om legitimiteit en autoriteit te verlenen aan de Griekse aristocratie, en om vermaak voor de massa te bieden. De religie van de oude Grieken had niet een enkele geschreven bron zoals de Bijbel of de Koran. Bovendien geloofden de Grieken niet in een absolute waarheid zoals de gewoonte is in de moderne religies zoals het Christendom en het Jodendom. In het algemeen wijdde een Griekse stadstaat zich aan een bepaalde god of een bepaalde verzameling van goden. Veel stadstaten richtten tempels op voor hun goden, en aan deze godheden werd door middel van festivals en dierenoffers eer gebracht. De Griekse goden en godinnen namen gewoonlijk een menselijke gedaante aan en leefden in een samenleving die veel leek op de menselijke samenleving. Zij vertoonden alle emoties van menselijke wezens en grepen regelmatig in in de menselijke geschiedenis. De meest significante verschillen tussen de Griekse goden en mensen was dat de goden, in tegenstelling tot mensen, onsterfelijk waren.

Lees Nu Goden en Godinnen Pagina 2!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Filosofische Wereldbeelden

Kritisch Denken Les 1
Metafysica
Bestaat God
Moraliteit
Morele Ethiek
De´sme
Kosmologisch Argument
Waarom Ben Ik Hier
God
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Wetenschappelijke Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
The´sme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Goden en Godinnen to My Google!
Add Goden en Godinnen to My Yahoo!
XML Feed: Goden en Godinnen


Spiritualiteit Thuispagina | Over Ons | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutSpirituality.org, Alle Rechten Voorbehouden.