Meditatie

Meditatie

 - Bezinning
U bent hier: Spiritualiteit >> Meditatie

Meditatie - Wat is Het?
Meditatie is tegenwoordig een populair onderwerp. Met een hernieuwde nadruk op spiritualisme en alternatieve geneeskunde, heeft meditatie aan populariteit gewonnen. Jazeker, afhankelijk van de context kan meditatie op verschillende manieren gedefiniŰerd worden. Simpel gezegd kan meditatie gedefiniŰerd worden als het overdenken en het bezinnen. Meditatie doet net zo min uitspraken over waarden als denken of dromen. Het onderwerp van iemand's meditatie is wat waarde toevoegt aan het uitvoeren van de meditatie.

Meditatie: Wie Doet Dat?
Meditatie wordt in het algemeen gezien als een praktijk van de New Age beweging. Dit komt vooral voort uit de associatie van de beweging met Transcendentale Meditatie. Transcendentale Meditatie (TM) werd ontwikkeld door de Maharishi Mahesh Yogi van de Hindoe´stische religie. Op hun website wordt TM beschreven als "een eenvoudige, natuurlijke, inspanningsloze procedure. Gedurende deze techniek wordt het bewustzijn van het individu gekalmeerd en ervaart het individu een unieke staat van rustieke alertheid. Wanneer het lichaam een staat van diepe ontspanning bereikt, ontstijgt de geest elke mentale activiteit om de meest eenvoudige vorm van bewustzijn te ervaren, Transcendentaal Bewustzijn, waar het bewustzijn openstaat voor zichzelf" (www.tm.org). De website beweert dat de voordelen van TM zijn dat creativiteit, effectiviteit en succes worden vergroot. De website gaat verder met te stellen dat mensen met elke leeftijd, achtergrond of religie TM kunnen uitoefenen.

Maar, TM zit diep geworteld in de Hindoe´stische filosofie. Het woord "yogi" in de naam van de oprichter geeft zijn status binnen het Hindoe´sme aan. De filosofie en de voordelen van TM zijn gelijkwaardig aan de Hindoe´stische praktijk die probeert om mensen te verenigingen met hun "hogere zelf". Bovendien hebben rechtbanken in de Verenigde Staten beslist dat TM geen wereldse discipline is, maar dat het hierin gaat over de Hindoe´stische religie (U.S. District Court, Newark, NJ, op 29 Oktober, 1977, en de U.S. Court of Appeals, Philadelphia, PA, 2 Februari, 1979.)

Meditatie: Is Dat Bijbels?
Niet alle vormen van meditatie zijn Transcendentale Meditatie. Sterker nog, de Bijbel gebiedt ons om te mediteren. In Jozua 1:8 vertelt God ons om dag en nacht over zijn Woord te mediteren zodat we het zullen gehoorzamen. De woorden "mediteren" of "meditatie" worden 20 keer genoemd. Maar de associatie van meditatie met de New Age filosofie en het Oosters mysticisme heeft vele Christenen afgeschrikt.

In het Oude Testament zijn de twee belangrijkste Hebreeuwse woorden die voor meditatie worden gebruikt: Haga, wat uitdrukken, kermen, mediteren, of overpeinzen betekent, en Sihach, wat beschouwen, in je geest oefenen, of overdenken betekent. Deze woorden kunnen ook vertaald worden als vertoeven, ijverig beschouwen, of opletten.

Meditatie: Een Geschiedenis
Een vorm van meditatie die al op zijn minst sinds de 4e eeuw door Christenen gebruikt is, is de lectio divina. Deze werd traditioneel in religieuze kloosterorden gebruikt en beleeft tegenwoordig een opleving. Lectio divina betekent "geheiligd lezen" en kent vier fasen: lectio (lezen), meditatio (beredenerende meditatie), oratio (effectief bidden), en contemplatio (bezinning). In de lectio (lezen) fase kies je een passage en leest deze zorgvuldig. De volgende fase, meditatio (beredenerende meditatie), is de fase waarin de tekst wordt overpeinsd. In de oratio (effectief bidden) fase, praat je met God over wat je gelezen hebt en vraagt Hem om de waarheid ervan te onthullen. In de laatste, contemplatio (bezinning) fase, rust je eenvoudigweg uit in de aanwezigheid van God.

Zoals we zien, is meditatie niets meer dan het overpeinzen en het nadenken over een bepaald iets. Het onderwerp van iemand's meditatie, en het doel van de meditatie, is wat het verschil uitmaakt tussen de ene soort meditatie en de andere.

Het onderwerp waar we bij stil willen staan en onze gedachten op scherpstellen maakt het verschil in onze kijk op het leven. Om meer te ontdekken over hoe je scherp te stellen op "alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient" (Filippenzen 4:8, NBV), kun je hierbeneden verder lezen.

Ga Verder Met Lezen!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Bekijk Deze Korte Video
Meditatie

Meditatie Video
Discipelschap

Spirituele Volwassenheid
Christelijke Meditatie
Stille Tijd
Een Dagboek Bijhouden
De Bijbel Begrijpen
God's Wil Kennen
Manieren Om Te Bidden
Onverhoorde Gebeden
Waarom Moeten We Bidden
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Aanbidding
Gemeenschap
De Chronologische Bijbel
Bediening
Evangelisatie
Reflections
 
 
Bestaat God Wetenschappelijk?
Bestaat God Filosofisch?
Is De Bijbel Waar?
Wie Is God?
Is Jezus God?
Waarom Christendom?
Groei met God
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
Zoek
 
Add Meditatie to My Google!
Add Meditatie to My Yahoo!
XML Feed: Meditatie


Spiritualiteit Thuispagina | Over Ons | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutSpirituality.org, Alle Rechten Voorbehouden.